Návrh rozpočtu PSK na rok 2008 je rozumný kompromis

17.12.2007 Prešov

Prešov 17. decembra (TASR) - Návrh rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na rok 2008 je podľa Pavla Tarcalu rozumný kompromis, ktorý vzišiel z vyše dvojmesačnej prípravy. Dokument dostane zastupiteľstvo PSK na ...
Tarcala, podpredseda väčšinového poslaneckého klubu SDKÚ-DS a KDH v krajskom parlamente a predseda finančnej komisie, predpokladá, že návrh zastupiteľstvo schváli a predseda PSK Peter Chudík (Smer-SD) ho podpíše. Návrh rozpočtu ráta s bežnými príjmami viac ako 3,9 miliardy Sk a bežnými výdavkami v objeme vyše 3,7 miliardy Sk. Plánovaný prebytok má kryť rozdiel medzi kapitálovými príjmami v sume 40 miliónov Sk a kapitálovými výdavkami v objeme 550 miliónov Sk.
Ako Tarcala pre TASR na dnešnej tlačovej konferencii vedenia poslaneckého klubu povedal, hlavnou filozofiou návrhu rozpočtu PSK na rok 2008 bolo \"zabezpečiť udržateľnosť a kvalitu služieb poskytovaných samosprávnym krajom a zabezpečiť rozvoj minimálne k úrovni minulého roka, čo tento návrh rozpočtu obsahuje\".
Návrh rozpočtu sa podľa Tarcalu nerodil jednoducho a ľahko, pretože ambíciou jeho zostavovateľov bolo skĺbiť potreby jednotlivých regiónov PSK a záujmy všetkých komisií krajského parlamentu. Obsahuje však zdroje na valorizáciu miezd pracovníkov Úradu PSK i rozpočtových a príspevkových organizácií PSK. Za problémové oblasti podpredseda klubu SDKÚ-DS a KDH označil financovanie strát prepravcov poskytujúcich zľavy vo verejnom záujme, financovanie neštátnych školských zariadení a vyrovnanie sa so záväzkami po zdravotníckych zariadeniach, ktoré boli v minulých rokoch v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK a v súčasnosti ich prevádzkujú iné subjekty. Trecie plochy v príprave návrhu vytváralo fungovanie Úradu PSK, a to aj preto, lebo do návrhu sa dostali najvyššie škrty jeho výdavkov. Za úspech považuje, že rozpočet umožňuje rozpísať 95 percent normatívov pre školy PSK, čo je o dve percentá viac, ako to bolo v roku 2007. Efektívne fungujúcim školám s dostatočným počtom žiakov sa podľa Tarcalu bude vďaka tomuto princípu \"dýchať lepšie\". Navyše vznikne tlak na lepšie fungovanie iných škôl.
V roku 2008 sa nemá - ako zdôraznil Tarcala - realizovať výpredaj majetku PSK. Neráta ani s výraznejším čerpaním zdrojov zo štrukturálnych fondov Európskej únie, keďže doteraz neboli zverejnené výzvy.
 

Vyberte región